Praktische informatieKosten


Sponsors

Stichting cavia Overberg werd gesponsord door:

Dierenkliniek Veenendaal

 https://www.dierenkliniekveenendaal.nl/

Kaafjes https://www.kaafjes.nl/

 

En natuurlijk door iedereen die een donatie geeft bij de adoptie of afstand!


Online Cavia info

De onderstaande site geeft veel informatie over cavia's en een lijst met cavia kundige dierenartsen. dierenkliniek Veenendaal staat hier ook genoemd.

https://www.caviawijzer.nl/


Dierenkliniek Veenendaal

De opvang werd gesponsord door Dierenkliniek Veenendaal. Hier worden de beertjes gecastreerd en de zieke dieren medisch ondersteund. De dierenartsen hebben buiten kat en hond veel kennis en ervaring met cavia's en konijnen. Ook vogels en reptielen zijn welkom!

Adres: Castor 3, 3902 SC Veenendaal tel 0318-519167

Is uw cavia ziek? U kunt een afspraak maken bij de kliniek. 

website


Koppelen

Bij het introduceren van een nieuwe cavia is het van belang dat je zorgt voor een rustige neutrale omgeving. Je kunt bijvoorbeeld koppelen in een tijdelijke ren in de kamer of buiten. Plaats de cavia's tegelijk in de ren en geef ze groenvoer en enkele schuilplekken. Heb geduld en geef ze de tijd om elkaar te leren kennen. De castraten kunnen soms erg opdringerig zijn, de zeugjes afhoudend. Zorg dat het uiteindelijke verblijf schoon en opnieuw ingericht is, met voldoende privacy plekken voor elk. Gaan de cavia's echt vechten, haal ze tijdelijk uit elkaar en koppel opnieuw. Wat ook vaak goed gaat is de castraat, die vaak na castratie nog 4 weken moet wachten, in een aparte kooi naast de zeug zetten. Zo kunnen ze in de weken wachttijd goed aan elkaar wennen en dit maakt het koppelen een stuk soepeler! Als het echt niet klikt, neem dan contact op met de opvang voor meer tips en hulp. 

 

Voeding

Het hoofdbestanddeel van de voeding bestaat uit hooi. Dit moet altijd onbeperkt beschikbaar zijn. Cavia's kunnen geen vitamine C maken. Daarom is het van belang dat u speciaal caviavoer geeft en geen konijnenvoer. U kunt extra vitamine C geven d.m.v. tabletjes (richtlijn behoefte 30 gram per dag).Verder mag een cavia groenvoer (witlof, wortelloof, paardenbloemblad, weegbree) gras. Andijvie en spinazie met mate. Fruit en groenten met veel natuurlijke suikers (paprika, wortel) met mate. Voorkom selectief eten door een pellet aan te bieden i.p.v. gemengd voer.

 

Klik hier voor meer informatie over voeding.

 

 


leuke cavia producten

Bij Stichting cavia zijn leuke schoot kleedjes, tunnels en huisjes/ mandjes te koop! Deze worden gemaakt door een vrijwilliger en geschonken aan de opvang. In het kleed zit een anti-lek laag. De maat is 40-50 cm. De huisjes en manden hebben een uitneembaar matrasje.

Schootkleedjes/mutsen 12,50

Mandjes/ tunnels 10,-

Megamuts 17,50

Hiervan gaat de opbrengst minus materiaalkosten naar de opvang. Er zijn veel soorten stoffen, hieronder wat voorbeelden;

 


Gebitsproblemen

Gebitsproblemen komen veel voor. Cavia's hebben levenslang doorgroeiende tanden en kiezen. Als deze niet goed slijten kunnen deze te lang worden of haken vormen die het eten belemmeren. Goede voeding en veel hooi is essentieel. Soms komen problemen ook door verkeerde aanleg of trauma. Een beruchte aandoening is ADD (aquired dental disease). 


Wie past bij wie?

Niet alle cavia's kunnen goed samen. Vrouwtjes kun je in een groepje houden met een gecastreerd mannetje. De castraat zorgt vaak voor rust in de groep, dus als je kibbelende zeugjes hebt kan dit een goede oplossing zijn. Meerdere mannetjes, ook al zijn ze gecastreerd, kunnen gaan vechten. Als ze eenmaal vechten zal castratie niet helpen. Dan kan je ze beter apart houden, castreren en er een zeugje bij plaatsen. Soms kunnen beren wel heel goed samenleven. Let goed op de signalen en lichaamstaal. Klappertanden en met opgeheven kop om elkaar heen draaien is agressief gedrag. Zorg dat dit niet escaleert want ze kunnen elkaar flink verwonden. Koop je een koppeltje cavia's, lees je eerst goed in, neem nooit een cavia alleen en controleer zelf (of je dierenarts) het geslacht!


Castratie

De meeste beertjes worden gecastreerd of gesteriliseerd om nageslacht te voorkomen. Hierdoor kunnen ze beter herplaatst worden. Na castratie moeten ze nog 4 weken apart van het zeugje zitten. Ongecastreerde beertjes gaan soms goed samen maar kunnen gaan vechten met elkaar met alle gevolgen van dien. 

 

Dierenkliniek Veenendaal doet deze castraties voor de stichting met korting zodat we de gecastreerde beetjes voor een relatief laag bedrag kunnen herplaatsen!

 

klik hier voor meer informatie over castreren.


Tweedehands spullen

Diverse tweedehands hokken, drinkflessen en draagmanden te koop. De opbrengst gaat uiteraard naar de opvang! 


De zieke cavia

Niet elke dierenarts heeft ervaring met cavia's. Het is dus belangrijk dat je alvast vooraf uitzoekt welke dierenarts je het beste kunt bezoeken mocht je cavia ziek worden. Cavia's zijn geen makkelijke patiënten. Het zijn prooidieren en verbergen ziekte goed. Daarom kom je er vaak laat, en soms te laat, achter dat je cavia niet in orde is. Bel direct je dierenarts als je cavia:

-niet/ minder eet en/of drinkt

-te rustig is/ ander gedrag vertoont

-vermagert, tip: (weeg je cavia's elke week)

-pijnuiting laat zien, bv bij eten of plassen

-Als je weinig/geen of afwijkende keutels vindt

-een opgezette buik heeft

-ingevallen, korsterige oogjes heeft

 

En natuurlijk alle afwijkende dingen die je kunt zien als huidplekjes, wonden, kreupel lopen etc. etc.

Bij twijfel, bel je dierenarts voor advies, liever een keer te vaak dan te laat ingrijpen.

 


Geslachtsverschil

Vanaf een week of 1-2 is het redelijk duidelijk te onderscheiden wie een beertje (man) en een zeugje (vrouw) is. 


Vruchtbaarheid en voortplanting

De zeug heeft een cyclus van ongeveer 16 dagen. Na bevruchting is de draagtijd van een zeugje is ongeveer 65-70 dagen. Er worden 1-6 jongen geboren. Direct na de bevalling kan het zeugje weer gedekt worden. Zorg dus dat het beertje weg is voor de bevalling! De jongen zijn direct zelfstandig (nestvlieders) en worden 4 weken gezoogd. Ze mogen met 4-5 weken weg bij de moeder (speenleeftijd). Als de beertjes berengedrag (brommen en met hun kont wiegen) gaan vertonen kun je ze het beste weghalen. Soms zie je dit al met 3,5 weken leeftijd!

Zeugjes en beertjes kunnen vanaf 5 weken vruchtbaar zijn, soms al eerder. Ze moeten dus op deze leeftijd gescheiden worden van elkaar. Castratie mag vanaf ongeveer 4 maanden. (we houden een gewicht van >600 gram aan).


Huisvesting

Cavia's hebben ruimte nodig. Je kunt ze binnen maar ook buiten houden. Binnen heb je voor een koppel minimaal een 120 cm bij 60 cm kooi nodig, liefst met regelmatige uitloop. Buiten kan, mits ze een goed geïsoleerd, tochtvrij en droog nachthok hebben. Geef ze voldoende schuilplekken en speelgoed. Cavia's met rode ogen hebben last van zonlicht, ze hebben behoefte aan voldoende schemerplekken. Hou geen konijnen samen met cavia's i.v.m. overdraagbare ziekten. Een groep zeugen met 1 castraat is een ideale combi!